Het Podcast-portret van Anne-Marie Jung | ‘Eerst lippenstift, dan potlood’


 

Voor deze aflevering reed ik naar Den Haag, want daar woont Anne-Marie Jung. Een prachtige vrouw die van ver te herkennen is aan haar knalrode lippenstift die ze al vanaf haar 15e bijna dagelijks draagt. Het geeft haar doorgaans power en zelfvertrouwen, gebruikt haar gezicht als zelfexpressie. Tijdens onze podcastopname is ze naturel, want dan voelt ze zich toch iets ‘naakter’ waardoor ook het gesprek ‘puurder’ zal zijn.

 

Anne-Marie woont midden in de stad samen met dochter Sue en man Burt, haar 2 grote liefdes. Ze zijn ongeremd, open en eerlijk naar elkaar. Een echte drie-eenheid zoals ze dat zelf noemt. Getrouwd in Heythuysen bij Buitengoed de Gaard. Ze lachen met- en schreeuwen soms tegen elkaar, een luidruchtige familie die ‘in Italië niet zou misstaan’. De humor bindt hen. En zelfspot; het leven is al serieus genoeg. ‘Alles kan altijd erger, maar je kunt niet altijd alles met elkaar vergelijken. Daar heeft niemand wat aan’.

 

 

Neo- Punk sprak haar in haar puberjaren al heel erg aan. ‘Zie mij’, ‘Ik ben anders dan de rest’ en ‘Je kan niet om mij heen’.  Omdat ze het publiek erg nodig heeft, werd Anne- Marie tijdens coronatijd echt teruggeworpen op zichzelf. Want ze wist eigenlijk niet beter dan dat er altijd wel publiek was dat naar haar keek of luisterde. Hoewel ze vanaf haar 24e het vak op professionele basis uitoefent, acteert ze al sinds haar 9e. Op deze leeftijd startte ze bij de Rotterdamse theaterinstelling Hofplein Rotterdam. Ze volgde masterclasses van Willem Nijholt, Erik Vos en Coco York en rond haar 18e begon ze haar eigen liedjesprogramma’s te maken. Afstuderen deed ze uiteindelijk aan de Akademie voor Kleinkunst in 2000, waar ook haar meest hechte vriendschappen zijn ontstaan. Sindsdien altijd onderweg of met een project bezig. Theater is interactie, maar hoewel ze het heerlijk vindt om alleen te zijn, MOET ze mensen om haar heen hebben. Door Corona viel deze uitlaatklep weg waardoor ze heel erg in haar hoofd ging zitten.

 

En dat is haar niet in de koude kleren gaan zitten. En hoewel ze in die periode veel aan haar hoofd had blijft Anne-Marie sterk, vrolijk en optimistisch. ‘Niet zeuren! Doorzetten en blijven kijken naar die stip op de horizon’ zei haar opa altijd. Maar dat heeft soms een max als je in een visueze cirkel zit. Sporten in de buitenlucht heeft haar in deze tijd geholpen deze cirkel te doorbreken. Lekker op het strand, in de frisse wind, in contact met zichzelf. ‘Je moet zelf de slingers ophangen in het leven’. Maar dit ‘vieren’ wil Anne-Marie wel samen kunnen delen met anderen…. samen genieten, samen dansen, zweten en op hetzelfde moment lachen. Die ‘exitement’ heeft ze zo gemist.

 

 

Of ze nieuwe dingen aan zichzelf ontdekte of dat Corona ook nog iets poisitiefs heeft gebracht tijdens deze periode? Jazeker. Ze heeft NOG meer respect gekregen voor de man des huizes. De rollen werden ineens omgedraaid; hij werd gedwongen in de ‘kostwinnaars-rol’ en zij in de ‘huisvrouw-rol ‘en daar voelde ze zich heel rot onder. Burt is als een leeuw voor z’n gezin gaan staan, want hij kon gewoon werk verzetten in zijn eigen bedrijf ‘Happy Burtday’ met de in-en verkoop van vintage meubelen. Anne-Marie heeft hem in deze periode kunnen helpen met de styling in de winkel en heeft ook een eigen podcast opgezet: de Vagina-dialogen (aanrader!). Er hangt veel te veel schaamte rondom ‘de vagina’ en dat wil ze doorbreken door dingen te delen en bespreekbaar te maken.

 

 

We trappen de fotoshoot af en Anne-Marie vraagt zich af of we gewoon door kunnen gaan met kletsen…  ‘Maf eigenlijk he? Want meestal zeggen de fotografen dus niet heel veel zoals jij’. Ik hoor dat vaker, maar je moet wel iets geven om iets terug te krijgen… en als een gesprek boeit, dan volgt de foto vanzelf.

 

Tijdens het fotograferen valt me op dat ze gewend is om automatisch zelf een pose aan te nemen.  Heeft -letterlijk- 2 kanten. 1 ‘geschonden’ kant met een litteken (uitgebreid verhaal over haar ongeluk waaraan ze heftige migraine heeft over gehouden, luister de aflevering), maar wel expressief en krachtig (het liefst) MET lippenstift. En 1 minder favoriete kant, maar tegelijkertijd ook haar ‘zachte/kwetsbare’, die ze niet zo graag laat zien. Haar beste kant is dus – naar eigen zeggen-  ook meteen haar lelijke kant, volg je het nog?

 

We besluiten er gewoon 2 versies van te maken.

 

Ik had een mooi, groot roze kruis meegenomen als prop, maar dat vond ze maar niks. ‘Ik heb echt helemaal niks met het geloof’. ‘Ik geloof wel dat een geloof houvast geeft voor mensen, dus ik geloof ik verhalen en in menselijkheid. Maar ik geloof vooral in de evolutie, in toeval en in iets bijzonders dat we niet kunnen verklaren. Maar om daar dan mythische figuren bij te bedenken en in te geloven dat dat de enige waarheid is, dat gaat me dan net iets te ver.’

Daarom is reizen zo belangrijk voor haar. ‘Kijk verder, ga eens over die horizon heen en laat je onderdompelen in India. Maar ALL INN in Turkije in soms ook wel eens oké. Gewoon eens niks doen, verstand op nul, boekje mee.’

 

 

‘De MENSHEID, het is een fascinerend gebeuren’ – aldus Anne-Marie.

 

 

Wat ze door wil geven aan dochter Sue is eerlijkheid en openheid. ‘Communiceer over je tekortkomingen, dat ze begrijpt waar dingen vandaan komen. Ben altijd aardig tegen de mensen om je heen.’ Zure mensen, daar heeft ze niks mee. ‘Hoe zwaar dingen ook kunnen zijn, probeer evengoed de moed te vinden optimistischer in het leven te staan.’

 

En dan komen we toch weer terug bij die BIG SMILE, want ‘als je lacht naar mensen, lachen mensen naar je terug. Wie zaait zal oogsten’.

Over 10 jaar woont ze waarschijnlijk niet meer middenin de stad. Ze zou meer willen samenwerken met haar man, en daar ook meer ruimte voor willen hebben. Buitenland- ambities heeft ze niet. ‘Laat mij maar lekker hier. De vijver is wel wat kleiner, maar ik vind Nederland en de Nederlandse taal prachtig om me mee uit te drukken. Spelen zal ze altijd blijven doen. ‘Misschien wel in een musicalfilm, met gezongen repertoire. Dat zou ik nog wel heel leuk vinden.’

 

 

En tot slot kreeg ik nog een allerlaatste beauty-tip van Anne-Marie: ‘Gebruik eerst lippenstift, dan potlood. Dan blijft het veel langer zitten’

 

Benieuwd naar de aflevering? Het was ECHT een hele leuke ontmoeting! Je kunt ‘m ook direct via Spotify beluisteren!


Meer inspiratie
De introductieaflevering van mijn eigen podcast! The BIG Why

  Ik ben dus Kim; Kim Roufs, en die achternaam heb ik gehouden toen ik trouwde met Rob in 20...

Het podcast portret van Suzan Seegers | Over balans, de liefde en het volgen van je passie

Theatermaakster Susan Segers wilde eigenlijk kraamverzorgster worden. Of activiteitenbegeleider. Gel...

Het podcast-portret van Margo de Kock | Directeur van de ECI Cultuurfabriek in Roermond

‘Nou Kim, bereid je voor. Want ik vind bevallen nog makkelijker dan poseren’, zei Margo de Kock,...

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.