‘De naakte waarheid’ | Loes Heijmans-Beek


Zittend aan mijn eigen keukentafel spreek ik met Loes Heijmans-Beek, schrijver en spreker over Diabetes Type 1. Tijdens onze opname hebben we er al een intensief dagje opzitten, want we hebben gewerkt aan een gezamenlijk foto- project waarvoor Loes fysiek en mentaal heel hard heeft gewerkt.

 

Ik ken Loes al zeker 12 jaar, uit de tijd dat ze nog weddingplanner was… Ze was toen al een kei in haar vak, ambitieus, een gedreven doorzetter, vol passie en liefde. Maar haar werk had ook een grote belasting op haar tijd en energie en daarbij was ze al veel bezig met spreken en schrijven over Diabetes Type 1, de ziekte waar ze zelf mee heeft leren leven.

Inmiddels heeft ze haar bedrijf Fabuloes Weddings verkocht en vervult ze een ambassadeursrol voor deze chronische ziekte.  Dit doet ze met heel veel toewijding via oa. ‘De Diabetes Podcast’, waarin ze allerlei onderwerpen belicht en mensen interviewt. Hierin is ze voor mij een groot voorbeeld geweest bij de start-up van mijn eigen podcast, want met Loes kan ik over heel veel ‘ondernemers -dingen’ sparren.

 

Over Diabetes type 1 gesproken….wist je dat er 42 factoren zijn die van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel? Toe Loes hierover las dacht ze: ‘Hehe, nu weet ik eindelijk waarom het zo moeilijk is om alles onder controle te houden’. Het hebben van diabetes neemt zeker 160 beslis- momenten op een dag met zich mee. ‘Waar komt die hoge waarde vandaag’, ‘hoe hoog zit ik’, ‘wanneer ga ik eten’, ‘moet ik m’n pomp vervangen’, ‘wat ga ik morgen doen’. En deze mentale impact zie je van buitenaf niet. De kans op depressies bij mensen met diabetes type 1 is ook vele malen groter. Er wordt teveel op de fysieke impact gefocust en daar moet volgens Loes verandering in komen…. Ons foto-project is geboren!

 

 

Soms heb je van die ideeën…die ploppen op in je hoofd, je werkt ze uit en als het dan op de uitvoering aankomt denk je: f*ck. Dit was een van die ideeën. En alhoewel ik in de voorbereiding met Kim, Cobi (Cobi Natuurlijk Bijzonder) en Anja (Anja Derks) al wist dat dit heel tof ging worden, zat er ook steeds een stemmetje in mijn achterhoofd dat riep: weet je zeker dat je dit wil?

Maar ik wist het zeker. Sommige dingen zijn sterker dan stemmetjes in je hoofd. Zoals de drive om meer bewustzijn te creëren rondom een leven met type  1 diabetes. Om mensen daarover te informeren, voor herkenning en erkenning te zorgen en te laten zien dat het wél kan. Als het gaat om de mentale impact die deze chronische ziekte heeft, is er nog veel onwetendheid. Je ziet niet aan me dat ik ziek ben, dus ook niet dat mijn bovenkamer hier 24/7 mee bezig is. Heb je type 1 diabetes dan heb je nooit vrij. Geen vakantiedagen. Geen pauzeknop. Diabetes staat altijd aan, en ik dus ook. Dat gevoel hebben we met dit project proberen te vangen in een beeld. Het werd…de Naakte Waarheid’ Aldus Loes!

 

 

Als Loes over Diabetes Type 1 spreekt is ze daadkrachtig, sterk, recht door zee, maar als ze over de foto spreekt die voor haar ‘meer dan 1000 woorden’ zegt, krijgt ze een brok in haar keel. Hierop is namelijk haar zoontje en haar moeder te zien, en dan komt het besef dat gezondheid en familie toch echt het allerbelangrijkste is in het leven. Het besef dat hoe groot je dromen ook zijn, hoe druk of gedreven je ook bent, vergeet niet ook  tevreden te zijn met de kleine dingen om je heen die zo ‘vanzelfsprekend’ lijken.

 

Haar nieuwe grote droom is spreken in het buitenland en haar boek ‘doe mij maar diabetes’ in het Engels uitbrengen. Daar is nu druk mee bezig…  Maar eerst genieten van de lancering van haar foto-project, want die reis was intensief, maar absoluut meer dan de moeite waard!

 

Volg Loes op instagram of via de ‘De Diabetes Podcast’ en blijf op de hoogte van haar missie!

 

 

 


Meer inspiratie
Het Podcast-portret van Anne-Marie Jung | ‘Eerst lippenstift, dan potlood’

  Voor deze aflevering reed ik naar Den Haag, want daar woont Anne-Marie Jung. Een prachtige...

‘Als iedereen links gaat, ga ik rechts’ – Lange leve de eigenheid van de profielfoto!

Note vooraf: Heb je al gezien dat ik een nieuwe profielfoto heb? Goed he? Gemaakt door Rob, mijn ...

Podcast-portret van Vasco Campos | Vasco’s Haarsnijderij: kapperszaak of museum?

Hij is van Portugese komaf. Vanaf zijn 3e jaar in Roermond en wilde altijd naar de kunstacademie maa...

Benieuwd wat ik voor je kan betekenen?

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.