29 maart 24

‘Mag ik je een compliment geven dat niet klínkt als een compliment’?

Het was tijdens een beeldbank/website/branding shoot van een bedrijf waarin ik samenwerkte met de marketing-specialist, de communciatie- medewerker, maar ook de websitebouwer.
Het zijn allemaal mensen met hetzelfde doel, namelijk het bedrijf zo ‘eigen’ en sterk mogelijk positioneren. Ik denk vooraf in het proces al mee, maar tijdens de shoot ben ik natuurlijk vooral uitvoerend. En dit doe ik al bijna 15 jaar met heel veel passie en toewijding, ik weet eigenlijk niet beter dan dat mijn werkwijze, ongedwongen, speels, spontaan, enthousiast en inlevend is. Ik denk daar niet meer over na, dit gaat vanzelf.

Totdat iemand uit het team het volgende vroeg: ‘Mag ik je een compliment geven dat niet klínkt als een compliment’?

‘Nou; kom maar op’ dacht ik.

‘Ik volg je al bijna je hele carrière, en in ALLES, maar dan ook ALLES straal jij professionaliteit, kundigheid en ervaring uit. Ik zie je nu pas voor de eerste keer écht aan het werk, en op het moment dat jij de camera in handen hebt, begin jij te shooten met dezelfde bevlogenheid, enthousiasme en spontaniteit zoals een beginner dat zou doen’.

Ik moest er een paar seconden over nadenken, maar ik snapte wat hij bedoelde. Het klinkt inderdaad niet als een compliment, want even leek het alsof hij wilde zeggen; ‘de verwachtingen die je vooraf schept, zijn véél te professioneel’, maar dat werd hier niet gezegd. Dat vulde ik zelf in.

Wat hij wél bedoelde is, dat hij waarschijnlijk verwacht had dat er na al die jaren enige vorm van ‘sleur’, ‘saaiheid’ of gelatenheid’ zou zijn gekomen in mijn manier van fotograferen. Dat ik de opdracht wellicht als een ‘koud kunstje’ zag en daarom verrast was dat het álles behalve dat is!
Nee, mede dankzij mijn nieuwsgierigheid voelt elke shoot als nieuw, verfrissend en uitdagend. Natuurlijk komen bepaalde elementen iedere keer terug, maar dat geeft een vorm van rust.

En hé, bekijk het ook eens van de andere kant; elke opdrachtgever verdient toch ook diezelfde verfrissende aandacht? Een fotoshoot is een feestje, een beleving, waarin je je gewoon lekker kunt laten mee-varen op míjn energie!

Of hoe sta jij hierin?

——

Hi, ik ben Kim, fotograaf. Vaar je met me mee? Als enthousiaste beeldmaker creëer ik dynamische campagnes voor eigenzinnige ondernemers en bedrijven die het randje willen opzoeken in hun fotografie en communicatie.

 

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.