27 februari 23

‘Je bent wel vrij directief he?!’

Die opmerking werd zo even gekscherend gedropt tijdens een fotoshoot…

Directief. Ik moest er hardop om lachen en zei: ‘Hahah, klopt, dat hoor ik vaker’.
Achteraf dacht ik: ‘Ik hoor dit eigenlijk helemaal nooit’. Althans, niet in deze bewoording. Wel worden termen als ‘manager’, ‘kapitein’ of ‘aannemer’ (knipoog naar onze verbouwing) wel eens naar mijn hoofd geslingerd. En dat voelt altijd wel oke. Maar waarom hield me dan juist deze opmerking zo bezig?

Misschien was het de woordkeuze, de persoon die het zei of op wat voor een manier het gezegd werd, de situatie, de timing of juist de definitie van het woord ‘directief’. Directief zijn houdt in dat je iemand zegt wat hij moet doen en hoe hij het moet doen in detail. Je laat dus geen ruimte voor interpretatie bij een directieve aanpak. Een directieve handleiding geeft stap voor stap weer hoe en wat er gedaan dient te worden. Iemand die bevelen uit kan delen is directief.

En net dat laatste, dat geeft me een negatief gevoel.

Misschien (ik weet het wel zeker) omdat ik in het verleden de deksel heel hard op mijn neus heb gekregen door me sterk en duidelijk op te stellen. Maar ondanks de negatieve associatie die het ‘uitdelen van bevelen’ met zich meebrengt, ben ik eigenlijk heel blij met deze eigenschap. Sterker nog; het heeft me gebracht tot waar ik nu sta en noem het liever ‘het aanreiken van handvatten en daarmee richting geven waardoor de ander beter weet waar hij of zijn aan toe is’, het maakt niet uit of dat de persoon voor mijn lens is, of mijn ‘ideale klant’.

Ik ben er trots op dat ik als fotograaf en als ondernemer de regie pak, de leiding neem, standvastig ben, duidelijk ben ik waar ik voor sta, wat mijn diensten waard zijn, mensen voor de lens niet laat ‘aanmodderen’ waardoor ze mega-onzeker worden, richting bepaal qua stijl en werkwijze, eerlijk advies- en feedback geef waar mensen wat aan hebben, en mijn mening laat horen in de branche…

En hoewel ik me er zelf even ongemakkelijk bij voelde, is de opmerking ‘Je bent wel vrij directief he?!’ waarschijnlijk gewoon als compliment bedoeld 😉

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.