16 maart 21

Een vogel is nooit bang dat zijn tak breekt

 

Heb je je ooit afgevraagd waarom niet? Een vogel vertrouwt namelijk niet op de tak waarop hij zit, maar op zijn vleugels.

Bij 1 van de deelnemers aan mijn 1 op 1 coaching- traject, speelt ‘vertrouwen’ een grote rol. Vertrouwen in jezelf, maar vooral vertrouwen in je eigen kunnen achter de camera.

 

Ik vind dit een uitdagend item om aan te werken, niet alleen bij de betreffende deelnemer, maar ook bij mezelf. Het is zo fijn om op een bepaald moment te voelen dat je het denken, de techniek kunt loslaten en kunt gaan experimenteren omdat je weet dat de basis goed is. Dat je weet dat je vleugels hebt en niet afhankelijk bent van de tak waarop je zit.

Als ik aan de slag ga met een nieuwe klant voor een fotosessie, spreken we de basis natuurlijk van te voren door. Dit denken we globaal uit, omdat ik iets wil neerzetten dat 100% past bij de identiteit van deze klant of dit bedrijf. Maar in mijn geval zit de kracht van het uiteindelijke resultaat ook heel erg in de improvisatie. Improviseren met het licht dat er is (of ontbreekt) en het creëren van eigen licht. Op 10m2 zoveel mogelijk verschillende beelden maken door afwisseling in perspectief, standpunt en compositie. De mogelijkheden zien in plaats van de beperkingen. En dan kom ik weer uit bij dat vertrouwen. Beelden ontstaan vanzelf als je vertrouwen hebt in je skills, je inzicht, je inschattingsvermogen en creativiteit.

 

Maar we willen vaak te snel. De eindbestemming is niet het ultieme genieten, maar de reis er naartoe. Geniet van die reis, laat het binnen komen, grijp mogelijkheden aan, oefen, oefen, oefen in datgene wat je fantastisch vindt, of waar je juist heel goed in wil worden. Het zou toch saai zijn als we onze groei met 1 druk op de knop ergens kunnen bestellen? Zoals een hamburgertje bij de Mac? Hoewel ik een hamburgertje bij de Mac ook heerlijk vind, is groei en persoonlijke (of vakinhoudelijke) ontwikkeling  zoals de spareribs van Rob. Die kan namelijk genieten van een hele dag (of 2) recepten uitzoeken, naar de slager te gaan om het vlees te kopen, te marineren om het vervolgens de hele dag in de ‘Dutch oven’ (een mega zware, ijzeren kookpan om boven het vuur te hangen) te laten garen en het dan ’s avonds laat met vrienden en een speciaal biertje bij het vuur op te eten. Heerlijk toch?

 

En he, dan heb ik het in dit verhaal niet alleen over de fotografen onder ons. Elke ondernemer of zal dit herkennen. In the end werpt het ‘werken aan jezelf’ vaak grotere (of mooiere) vruchten af dan het ‘werken aan je skills’. Want als je durft te vertrouwen op je eigen vleugels, volgt de rest vanzelf.

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.