29 maart 21

Een onbereid stuk vlees op je bord of liever medium-rare gebakken?

 

Stel je eens voor, je zit in je favoriete restaurantje. Met fijn gezelschap, lekker muziekje op de achtergrond, wijntje in de hand, vriendelijke medewerkers en niet geheel onbelangrijk: een uitgebreide menukaart en een enthousiaste chef-kok in de keuken die met een magische combi van ingrediënten heerlijke gerechten bereid. Ik hoef de menukaart eigenlijk nooit te zien, want, zo lekker als je je dikbilletje bij Toff eet, zo eet je ‘m nergens (je kunt me er ’s nachts zelfs voor wakker maken). Maar dat terzijde.

 

Zie je het al voor je? Hoe fijn is de beleving die ik hierboven geschetst heb? Want DAAR kijk ik een hele week naar uit. Naar het totaalplaatje, de combinatie van al deze factoren die (het eten van) het dikbilletje tot een waardevol ‘product’ maakt.

 

Ik hoor je denken; wat heeft dit te maken met fotografie? Ik ga het je uitleggen. Zo nu en dan krijg ik nog wel eens de vraag: “Hey Kim, kun je me ook de RAW-bestanden sturen van onze shoot? Ik vind het leuk om zelf een beetje te photoshoppen’.

 

Eenieder die dit wel eens gevraagd heeft weet dat ik dit nooit doe. Flauw he? Integendeel.

Ik lever alleen het totaalplaatje, letterlijk. Op het moment dat ik de juiste combi heb gemaakt van ingrediënten (licht, perspectief, instellingen, communicatie, aansturing) maak ik de foto. Maar die foto maak ik met de nabewerking in mijn achterhoofd. Je kunt zeker een ‘perfecte’ foto maken met je camera zonder er ook nog maar iets aan te doen, maar ik maak een foto soms te licht of te donker omdat ik weet wat voor een effect mijn nabewerking er achteraf op heeft. Daarbij is mijn nabewerking een belangrijk ingrediënt van mijn stijl, de final trouch. De frisse kleuren, de heldere tinten en een tikkeltje ‘rauwheid’. Zonder deze unieke combinatie koop je bij mijn enkel het onbereide stuk vlees.

 

Kortom; ik lever liever een (medium-rare) dikbilletje in de ambiance van Toff, met de bereiding van de chef-kok en het hele totaalplaatje eromheen. Zeg nou eerlijk, dat klinkt toch veel beter? Tenzij je vegetarisch bent natuurlijk 😉

Homepage Portfolio FOTO FESTA Blog Podcast Info Contact Webshop

Voor een optimale sitebeleving adviseren wij je telefoon om te draaien.